Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), 2021 yılında faaliyetlerine hız kesmeden devam etti. TGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Dr. Erkan Yağcı, 2021 yılını değerlendirdi. Pandeminin etkilerini tüm dünyada sürdürmeye devam ettiği 2021 yılında TGA’nın tüm zorluklara rağmen çok sayıda proje ve organizasyonu başarıyla gerçekleştirmenin ve tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra, yurt dışından yaklaşık 3 bin 800 basın mensubu, influencer, tur operatörü, seyahat acentası ve kanaat önderini Türkiye’de ağırlayarak Türkiye markasının bilinirliğine çok önemli katkılar yaptığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Türkiye’nin turizm değerlerini en iyi şekilde tanıtmak ve geliştirmek amacıyla 2019 yılında kurulan TGA’nın Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erkan Yağcı, ajansın 2021 yılı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin 2021 yılında turizmde V çıkışını gerçekleştirerek 30 milyon turist, yaklaşık 24.5 milyar dolar gelir elde ettiğine ve rakiplerini geride bıraktığına vurgu yapan Yağcı, “Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın da birçok kez dile getirdiği gibi, esnek yapısı ve hızlı karar alıp uygulama kabiliyetiyle ön plana çıkan TGA’nın bu başarıdaki rolü büyüktür” dedi.
Erkan Yağcı, Türkiye’nin 2020 yılı Haziran ayında devreye alarak dünyada bir ilke imza attığı Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nın ulaştığı büyük başarıya dikkat çekti. TGA olarak 2021 yılında Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı kapsamında yürüttükleri iki önemli çalışmaya değinen Erkan Yağcı şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Turizm için Güvenlik’ mesajıyla davet ettiği 89 ülkenin Türkiye büyükelçileri, yabancı misyon temsilcileri ve uluslararası basın mensuplarını bu yıl Antalya’da ikinci kez özel bir organizasyonla ağırladık. Güvenli Turizm Programımızı yerinde tanıttığımız bu organizasyon kapsamında havalimanı, oteller, turistlerin ziyaret noktaları olan antik kentler ve müzeler gibi turistik merkezlerde uygulanan tedbirlerimizin yerinde deneyimlenmesini sağladık. Bakanlık birimleriyle koordineli çalışarak oluşturduğumuz Turizm Personeli Aşılama Kayıt Sistemini kurduk. Hem ziyaretçilerimizin hem de turizm çalışanlarımızın güvenliğini garanti altına alan bu sistem sayesinde Türkiye yine fark yarattı. 2021 yılı sonunda yaklaşık 12.000 turizm tesisi, kurum ve aracın güvenli turizm sertifikasına sahip ve denetimleri sürekli yapılmakta.”
“Doğru zamanda, doğru kişiye, doğru reklamı göstererek büyük bir başarıya imza attık”
TGA’nın 2020’de hız verdiği reklam ve tanıtım çalışmalarını 2021’de alanında uzman kadrosuyla genişleterek sürdürdüğünü dile getiren Erkan Yağcı şunları kaydetti: “Türkiye son 2 yılda dünyada en en etkili reklam veren ülke oldu. Doğru zamanda, doğru kişiye, doğru reklamı göstererek büyük bir başarıya imza attı. 2021’de Türkiye’nin global tanıtımı kapsamında hedef pazarlarda ve ülkelerde reklam faaliyetleri yürütüldü. TGA bu noktada 23 ülkenin televizyon kanallarında ve kendi dillerinde Türkiye’nin reklam ve tanıtımlarının gösterilmesini, 93 ülkede ise dijital mecralarda Türkiye’nin reklamının yapılmasını sağladı. Bu ülkelere örnek vermek gerekirse; İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, İsveç, Finlandiya, Japonya, Hindistan ve Güney Kore ilk akla gelen ülkeler olarak sıralanabilir.
TGA, yine iletişim faaliyetleri kapsamında 209 etkinlikte, başta Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere 62 ülkeden toplam 3770 basın mensubu, influencer, seyahat acentası, tur operatörü ve kanaat önderini ağırladı. Yurt dışı basın çalışmalarımızla 521 yazılı basın ve TV, 3111 online olmak üzere toplam 3632 adet yazılı, görsel ve dijital yansıma elde edilirken, influencer yansımaları sonucu 1,1 milyar erişim elde edildi.
“Kültür turizmi alanında birçok proje hayata geçti”
Türkiye’nin pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olan kültür sanat alanında normalleşme sürecinin başladığını 2021’de tüm dünyaya duyurduğunu belirten Erkan Yağcı Türkiye’nin 2021 yılında turizmin başlıca unsurlarından olan kültür sanat alanında çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini, 2002’de 42 olan kültür merkezi sayısının 2021 yıl sonunda 122’ye çıkarıldığını, yerli ve yabancı binlerce sanatçının ağırlandığını ifade etti. Yağcı, “TGA olarak bu atılımlar kapsamında Atatürk Kültür Merkezi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, Korkut Ata Film Festivali, Tarihi Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi için kapsamlı açılış organizasyonlarına destek verdik. Toplumun her kesiminden milyonlarca insanı kültür sanatla buluşturan, yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya ev sahipliği yapan bu yapılar ve etkinlikler çerçevesinde hayata geçirdiğimiz tanıtım çalışmalarımızla, ülkemizin kültür turizmi alanında da dünyanın önde gelen destinasyonlarından biri olduğunu tüm dünyaya göstermiş olduk. Tüm bu organizasyonlara, dünyanın 40 ülkesinden yüzlerce basın mensubu katıldı” dedi.
Erkan Yağcı, TGA’nın Çanakkale’yi dünyanın sayılı dalış turizmi destinasyonlarından biri haline getirecek Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı’nın dalışa açılması kapsamında da görkemli bir tanıtım düzenlediğini de sözlerine ekledi.
“Şanlıurfa dünyanın sayılı arkeo-turizm merkezlerinden biri haline geldi”
TGA’nın Türkiye’nin cazibe merkezlerinin yurt dışında doğru ve kapsamlı olarak tanıtılması için etkinlik koordinasyonundan basın ağırlamalarına kadar çok geniş bir çerçevede faaliyet gösterdiğini dile getiren Yağcı, TGA’nın gerçekleştirdiği basın ağırlamalarının önemine vurgu yaptı. Yağcı, “TGA 2021’de 209 etkinlik kapsamında yurtdışından yaklaşık 3.800 kişiyi ağırlayarak pandemi koşullarına rağmen rekor bir sayıya imza attı. TGA olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte 2021’de Taş Tepeler için hazırladığımız program kapsamında çok sayıda uluslararası basın mensubuna ev sahipliği yaparak Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerini tüm dünyaya tanıttık. Şanlıurfa’nın bilinirliğini artırmaya da katkı sağlayan çalışmalarımız sayesinde bu tarihi kent dünyanın sayılı arkeo-turizm merkezlerinden biri haline geldi.
Ulusal ve uluslararası 800’ü aşkın sporcunun şampiyonluk için mücadele verdiği Cumhurbaşkanlığı 2. Uluslararası Yat Yarışı ve 1937’den beri her yıl Hazret-i Mevlana’nın vuslat yıl dönümünde Konya’da gerçekleştirilen ve dünyanın dört bir yanında yankı bulan Şeb-i Arus törenleri sırasında da uluslararası basın mensuplarını ağırladık. 1963 yılından beri düzenlenen ve 12 ülkeden sporcunun katılım sağladığı Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun koordinasyonu ve tanıtımında aktif rol aldık,” dedi.
“Formula 1 Grand Prix 2021’de ülkemizi en iyi şekilde tanıttık”
Türkiye’nin 2021’de çok sayıda uluslararası etkinliğin yanı sıra alanında global ölçekte takip edilen Formula 1’in İstanbul ayağına da ev sahipliği yaptığını dile getiren Erkan Yağcı, “Türkiye 9 yıl aradan sonra 2020’de yeniden ev sahipliği yaptığı Formula İstanbul Grand Prix’i, 2021 yılında bu kez yaklaşık 100 bin kişilik bir seyirci kitlesinin katılımıyla gerçekleştirdi. TGA olarak desteklediğimiz, dünyanın dört bir yanından milyarlarca sporseverin canlı olarak izlediği bu etkinlikte ülkemizi en iyi şekilde tanıttık” dedi.
“İl Tanıtım ve Geliştirme Programı faaliyete geçti”
İllerin tanıtımının, Türkiye’de turizmin 81 ile yayılması ve 12 ay turist alabilmek için çok önemli bir faaliyet olduğunu söyleyen Erkan Yağcı, bu aşamada destinasyonların ulusal ve uluslararası alanda daha etkin tanıtımını destekleyecek bir organizasyon yapısı olarak planlanan İl Tanıtım ve Geliştirme Programı’nın (İTGP), 2021 yılı içinde faaliyete geçtiğini ve Tanıtma Genel Müdürlüğü ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti. Söz konusu program çerçevesinde 2021 yılı içinde 76 il kurulunun oluşturulduğunu belirten Yağcı, “Yine 2021 yılında Antalya, Isparta, Erzurum, Kars, Malatya, Van, Kütahya, Muğla, Sivas, Düzce, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Sakarya ve Tekirdağ illerinde il kurul toplantıları yapılmıştır.” dedi.
“2022’de tanıtım ve reklam faaliyetleri tam gaz sürecek”
TGA’nın 2022 yılında da reklam faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğini anlatan TGA Basın Sözcüsü Erkan Yağcı, turizm potansiyelinin olduğu hedef ülkelerde reklam ve tanıtım çalışmalarının aynı şekilde süreceğini söyledi. Pazarlama çalışmaları kapsamında hedef odaklı olarak, ilgi alanlarına göre yurtdışından etkin kişilerin tespit edildiğini belirten Yağcı, bu kişilerin Türkiye’deki belirlenen destinasyonlarda ağırlanarak, ülkemizdeki farklı tarihi, kültürel, turistik ve sanatsal değerlerin tanıtılacağının altını çizdi.