Türk dünyasının en iyi ve özgün yapımlarını beyaz perdeye taşıyan “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) desteği ile düzenlenen festival aynı zamanda Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin de uluslararası sinema etkinliği olma özelliğini taşıyor.
Festival, Türk Cumhuriyetleri’nden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanını İstanbul’da bir araya getirdi.
Türk dünyası sineması için atılacak adımlara öncülük edecek olan Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde kültürel ve sanatsal iş birliği olanakları da ortaya çıktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) desteği ile Sinema Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Sinema Derneği tarafından düzenlenen “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” sinemaseverlerle buluştu.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin uluslararası sinema etkinliği olan festivalde 13 ülkeden 42 film halka açık ve ücretsiz olarak gösterildi.
“Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” Beyoğlu’nun sembolü olan Emek Sineması ile Atlas 1948’in de içinde olduğu birbirinden seçkin mekânlarda sinema tutkunlarını ağırladı.
Türk Cumhuriyetlerinden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanını bir araya getiren festivalde Türk dünyası sinemasının kültürel ve düşünsel alt yapısı, sinema profesyonelleri ile genç kuşakların ilgisine sunuldu.
Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”ne Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagauz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı.
Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyicilerle buluşmasına öncülük eden festival, kültürel ve sanatsal iş birliği olanaklarının artırılması ve sinema sanatı aracılığıyla ortak tarih ve kültürel, toplumsal değerlerin güçlenerek zenginleşmesine katkı sağladı.
Festival İçerisinde Zirve
Kurmaca ve belgesel film yarışmalarının yanı sıra Tarihî Panorama, Güncel İnsan Manzaraları, Turkuaz Belgesel Kuşağı, Cengiz Aytmatov Sinema Uyarlamaları ve Animasyon Filmlerden oluşan zengin bir programın yer aldığı festival, Türk Dünyası 1. Sinema Zirvesi ile 11 Kasım’da ortak yapımlara kapı aralayan çok önemli bir buluşmaya da ev sahipliği yaptı.
Zirvede, Türk dili konuşan ülkeler arasında ortak sinema fonu oluşturulması gündeme getirilerek ortak projeler üretilmesi için yol haritası belirlendi.
İstanbullulara 12 Kasım’a kadar sinemayla dolu beş gün yaşatan festivalin mekânları Atlas 1948 ile Emek Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Salonları oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde bu yıl ilki gerçekleştirilen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Uluslararası Sinema Derneği, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TRT ve İstanbul Üniversitesinin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun iş birliğiyle düzenlendi.
Festivalin İçeriği Zengin
“Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” panel ve etkinlikleriyle de dikkat çekti.
İstanbul Sinema Müzesi’nde Kırgızistan Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Kırgız Sinemasının 80. Yılı” etkinliği ile Özbekistan Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenecek “Özbek Sinema Günü” festivalin öne çıkan etkinliklerinden oldu.
İstanbul Üniversitesinin iş birliğiyle gerçekleşen “Sinemada Cengiz Aytmatov ve Uyarlamaları Paneli” ise akademisyenler ile sinema sektörü profesyonellerini bir araya getirdi.
En İyiler Yarıştı
Türk Cumhuriyetleri ve topluluklarından 8 uzun metraj ile 9 belgesel filmin yarıştığı yarışma bölümü ile en iyi filmlerin ödüllendirildiği festivalde, kurmaca ve belgesel kategorilerinde toplam 6 ödül sahibini buldu. Yarışmanın sonucunda da bir kişiye “Onur Ödülü” verildi.
Yarışmanın 11 kişilik jürisi ise 6’sı kurmaca 5’i belgesel film alanında çalışan sinema profesyonellerinden oluştu. Türk dünyasında televizyon ve sinema sektörüne katkılarından dolayı 5 kurum da ayrıca ödüllendirildi.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile ilgili yarışma ve gösterim filmlerine ilişkin bilgiler ile tüm ayrıntılara https://korkutatafilmfestivali.com/ adresinden ulaşılabiliyor.