İstanbul’un En Büyüğü Olan Rami Kütüphanesi Açıldı
İstanbul Eyüpsultan’da bulunan ve tarihi 18. yüzyılın ortasına kadar uzanan Rami Kışlası, gerçekleştirilen aslına uygun restorasyon, renovasyon (yenileme) ve inşa faaliyetlerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Rami Kütüphanesi olarak kapılarını konuklarına açtı. Rami Kütüphanesi sahip olduğu birbirinden farklı özellikleriyle ‘İstanbul’un en büyük’; Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olarak tanımlanıyor.
220 dönümlük alan içinde, 36 bin m²’lik kapalı alana sahip olan ve 2,5 milyonluk kitap kapasitesi bulunan Rami Kütüphanesi, 51 bin m²’lik peyzaj alanıyla ise Avrupa’nın ‘en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi’ unvanına sahip. Tüm ziyaretçilerine nefes aldıracak yepyeni bir yeşil alan sunan Rami Kütüphanesi’nde ağaçlarla çevrili 1.000 m²’lik yapay bir gölet de bulunuyor.
4 bin 200 kişilik oturma kapasitesi olan Rami Kışlası yerleşkesinde, bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, gençlik kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile yetişkin kütüphanesi olacak şekilde farklı birçok bölüm bulunuyor. Komplekste, modern kütüphanecilik hizmetinin sunulması amacıyla 24 saat açık serbest çalışma ve okuma salonları, bebek ve çocuk bölümü, engelli bölümü, grup ve bireysel çalışma salonları da yer alıyor.
Türkiye’de ‘Sürdürülebilir Müze Sertifikası alan ilk kompleks’
Rami Kütüphanesi Türkiye’nin ilk ‘Biosphere Sürdürülebilir Müze Sertifikası’na da sahip. Bir turizm sürdürülebilirlik sertifikası olan Biosphere Sürdürülebilir Müze Sertifikası’nı kütüphane, restorasyon tekniklerinden altyapı sistemlerine, yerel kültürel yaşamı destekleyen yapısından; gelecek nesillere taşıdığı kadim kaynak ve bilgilere ve ziyaretçilerine sunduğu yeni bir yeşil yaşam alanına kadar her yönüyle sürdürülebilirlik ilkelerine sağladığı tam uyumu sayesinde aldı.
İstanbul’un ‘Yaşayan Kütüphanesi’
Modern kütüphanecilik anlayışı kapsamında ‘yaşayan kütüphane’ konseptiyle toplumun kültürel, eğitsel ve sanatsal ihtiyaçlarının hepsine cevap verecek şekilde İstanbul’a kazandırılan Rami Kütüphanesi, sahip olduğu farklılıklarıyla her yaştan ziyaretçiye ‘yepyeni bir kütüphane deneyimi’ de yaşatmak üzere tasarlandı.
Rami Kütüphanesi içinde, Türkiye’nin en büyük Atatürk ihtisas kütüphanesi olan Atatürk Araştırmaları İhtisas Kütüphanesi de yer alıyor. Bu bölümde; başta Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Türk dili ve kültürüyle ilgili eserlerle birlikte, özellikle sosyal ve beşerî bilimler alanlarında çalışan araştırmacı ile okuyuculara hizmet veren ve 20 bini aşkın kitaptan oluşan zengin bir koleksiyon bulunuyor. Yürüyüş ve bisiklet yollarıyla kaplı bahçede bulunan sergi alanları ve amfiler ise ziyaretçilere doğa, kültür ve sanatla zenginleşmiş yepyeni deneyimler sunuyor.
Şifahane’de geçmiş geleceğe taşınacak
Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesinde bulunan Şifahane’de kütüphane envanterine kayıtlı el yazmalarının ve nadir matbu eserlerin onarımları gerçekleştiriliyor. Kitapların bozulma durumu kütüphane bünyesindeki laboratuvarda yapılan çalışmalarla incelenip tespit ediliyor ve restorasyon çalışması uzmanlar tarafından özenle tamamlanıyor. Şifahane’de bakım gören eserler uygun koşullarda bulunan depolama alanlarında muhafaza ediliyor ve düzenli olarak bakımları yapılıyor. İstanbul’un kültür, tarih ve sanat alanında çekim noktalarından biri haline gelmesi beklenen Rami Kütüphanesi’nde milyonlarca kitap, kitap dışı materyal ve dijital kaynaklar okurların ve araştırmacılara sunuluyor. Kütüphanede yıl boyunca söyleşiler, seminerler, atölyeler ver sergiler yer alacak.
Tarihi Kışla’dan Türkiye’nin En Büyük Kütüphanesine
Arşiv kayıtlarındaki adıyla “Rami Çiftliği Kışlası,” Sadrazam Rami Mehmet Paşa tarafından Sultan III. Mustafa (1757-1774) zamanında inşa edildi. Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren kışla, 1960’lı yıllara değin aktif olarak kullanıldı. 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Kışla 2014 yılında başlayan ve 2023’te tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla, Türkiye’nin en önemli kütüphanelerinden birine dönüştürüldü.